News thumbnail

В Боливия евангелските църкви предлагат на правителството план за предотвратяване на насилието срещу деца

Националната асоциация на евангелските църкви в Боливия (ANDEB), заедно с други организации и институции, организираха поход в подкрепа на деца, наречен „Обединени за децата“.

Освен това организацията публикува манифест, адресиран до боливийските власти, в който изразява съжаление за липсата на грижа относно нуждите на децата и техните проблеми. Подрастващите са тази част от населението, която заслужава приоритетно внимание от всички институции.

В изявлението също така се изразява загриженост и се призовава за отхвърляне на нарастващото насилие срещу деца, във всичките му форми.

Евангелските църкви посочват готовността си да изготвят план за превантивни действия. „Ние предлагаме консенсусно разработване на План за действие за предотвратяване на насилието над деца, още от зачеването им, като сме готови да предоставим щедър бюджет, за да се сложи край на насилието срещу деца“.

От ANDEB вече имат разработена, действаща департаментска стратегия за предотвратяване на насилието срещу деца чрез насърчаване на техните права в семейството, църквата, общността, училището и обществото. В този смисъл от асоциацията изтъкнаха, че протестантите в страната са осигурили качество и специализация в предоставянето на услуги за закрила, грижа и възстановяване на децата, чрез укрепване на системата за защита и правосъдие.

В допълнение, организацията е ръководила кампания, включваща участието на деца, публични и частни институции, и обществото като цяло, за отхвърляне и осъждане на всички видове насилие срещу деца, включително „образование без индоктриниране и приоритизиране на развитието на когнитивните способности, социални умения и рефлексивно развитие за цял живот".

И накрая, евангелските църкви подчертават своя ангажимент да живеят Божието Слово и да работят за изграждането на общество без дискриминация, което не толерира нарушаването на правата, достойнство, правото на живот и неприкосновеност на децата, още от зачеването им.