News thumbnail

Църквите в Малави осигуряват подслон и храна след разрушенията от циклона Фреди поради, който са загинали близо 200 човека

Циклонът Фреди е удвоил силата си в Южна Африка, причинявайки хаос в Малави. Свлачища и наводнения са убили 190 човека, а 58 946 са останали без дом.

Правителството е обявило бедствено положение в 10 области на юг - най-силно засегнатите от бурята.

Кални свлачища затрудняват издирването на оцелели, а спасителните работници са претоварени. Правителствената агенция за помощ при бедствия заяви, че броят на жертвите може да нарасне, тъй като много засегнати райони все още са откъснати.

„Църквите реагираха предоставяйки подслон и храна на тези, чиито къщи са били унищожени“, коментира Винсент Мойо, директор на организацията „Tearfund“. „Църквите също така предоставят психосоциална подкрепа на опечалените, докато погребват загиналите“, казва още той.

Поради бурята, електрозахранването на Малави е било доста повредено. Повечето части на страната изпитват продължителни прекъсвания на ток.

Винсент Мойо коментира още:

„В Чиквава партньорите ни от организацията „Eagles“ вече работи с вътрешно разселени хора. Те са загубили хранителните си запаси, къщите им са срутени, а цялата им покъщнина е била отнесена в наводненията.“

От „Tearfund“ казват, че техните партньори ще помогнат и с парични средства за най - уязвимите. Така хората, които нямат нищо ще могат да се оборудват с необходимото, за да оцелеят в тази извънредна ситуация.

Според световната метеорологична организация, Фреди е най-силният тропически циклон регистриран някога, а съжаление може да се окаже и най - продължителния.