News thumbnail

Религиозните общности в Испания излязоха с декларация в подкрепа на живота

Представители на големите религиозни общности в Испания се обединиха в борбата си за правото на живот и достойнството на хората.

Римокатолици, православни, протестанти и мюсюлмани са публикували в сряда Междурелигиозна декларация за достойнството на човешкия живот, съобщава „Actualidad Evangelica“. Това се случва като отговор на действията на Конституционният съд, който е постановил, че закон за абортите от 2010 г. не е противоконституционен. 

Неродени

Преди да внесат декларацията, Каролина Буено, изпълнителен секретар на FEREDE, прочете откъс от Библията. Също така секретарят на ислямската комисия прочете някои части от Корана.

Буеоно подчерта, че декларацията не е само символична. „Това е начин, по който да се направи видима работата, която всички вероизповедания са се съгласили да вършат ежедневно, за защита на живота“, каза тя по време на събитието. Карлос Лопес Лозано от реформираната епископална църква  добави, че ролята на религиозните общности е да „защитават живота на неродените във всички области“.

Дар

„Животът е дар от Бога за цялото творение“, се казва в изявлението, публикувано от „Religion Digital“ и други медии. Освен това се посочва, че достойнството на човешкия живот не зависи от определени обстоятелства. „Това е присъщо качество на всяко човешко същество, чиито права винаги трябва да се зачитат.“