News thumbnail

За първи път в Кения бе проведен национален ден на молитва: „Сега имаме нужда от Бог“

Поради продължаващата суша в страната, президентът на Кения обяви вторник за национален ден на молитва.

Уилям Руто обяви плановете за провеждане на първия национален ден на молитва в неделя, на Богослужение в засегнатия от сушата град Накуру, който се намира на около 160 километра от столицата Найроби. 

Амбициозната стратегия на президента на Кения, за икономическо съживяване на страната, до голяма степен зависи от успешния дъждовен сезон.

„Като правителство ние сме изготвили сложни планове за продоволствена сигурност, имаме семена, изобилие от торове и стратегии за събиране на вода, включително създаването на язовири. Сега, обаче, имаме нужда Бог да ни изпрати дъжда“, заяви Руто. „Призовавам всички хора от всички религии... да се молят за страната ни.“

Кения и други източноафрикански нации преживяват едни от най-лошите условия на суша от десетилетия насам. Голяма част от реколтата е загубена, добитък, диви животни и биоразнообразието като загиват, недохранването е основен проблем на населението. 

Вътрешното селско стопанство е голяма част от икономиката на Кения.

ООН нарече продължаващата суша в региона „бързо развиваща се хуманитарна катастрофа“.

Според международния климатичен център, от 2020 г. пет дъждовни сезона са се провалили, което е засегнало над 50 милиона души. За сега ранните прогнози за предстоящи валежи не са оптимистични.