News thumbnail

Германия забрани Хизбула, правителството претърси джамии в цялата страна за заподозрени членове

Германия официално класифицира подкрепяната от Иран Хизбула като терористична организация и забрани всички дейности на Хизбула в страната, това съобщиха от германското вътрешно министерство.

Съобщението дойде, след като германски спецчасти проведоха операция срещу заподозрени членове на организацията. Бяха обискирани четири джамии, за които се смята, че са свързани с Хизбула в Берлин, Бремен и западния щат Северен Рейн-Вестфалия.

"Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер забрани шиитската терористична организация Хизбула в Германия", заяви говорител на министерството.

"Дори в условията на криза върховенството на закона е способно да действа", добави той. Нямаше незабавна реакция от страна на Хизбула.

До сега Германия разграничаваше политическото от военното крило на Хизбула. Силите за сигурност смятат, че до 1050 души в Германия са членове на екстремисткото крило на Хизбула, съобщава Ройтерс.

През декември миналата година германският парламент одобри предложение, призоваващо правителството на канцлера Ангела Меркел да забрани всички дейности на Хизбула в Германия.

Малко по-рано две други европейски държави - Холандия и Обединеното кралство, също класифицираха Хизбула като терористична група.

Хизбула се смята за терористична организация от Аржентина, Канада, Хондурас, Парагвай, Арабската лига, Съветът за сътрудничество в Персийския залив, Израел и САЩ.