News thumbnail

Хиляди източноевропейски евреи се прибират в Израел

Откакто е започнала руската инвазия, хиляди евреи са напуснали Украйна, Русия и Беларус, и за постоянно са се установили в Израел.

Статистиката на израелското правителство, показва, че от 24-ти февруари миналата година общо 41 813 души са напуснали Русия, 13 490 са напуснали Украйна и 1 990 са имигрирали от Беларус в Израел. Въпреки това 32% от тях, 18 149, в момента не пребивават в Израел. Освен това 138 231 души от Русия, Украйна и Беларус са влезли в страната под статут, различен от този на имигранти. Голямото мнозинство (90 221) идва от Русия.

Според Даген броят на еврейските имигранти от Русия, Украйна и Беларус се е удвоил спрямо предвоенната 2021 г.

Ракети

Вероника Мелник и нейното семейство принадлежат към украинските евреи, заминали за Израел. В интервю за Даген тя казва, че Израел не е бил в мислите й преди войната. „Но сега виждаме нашето бъдеще тук; не е безопасно за нас да се върнем“, казва Мелник. Тя и семейството и са избягали от Киев в началото на март, когато ракети почти ударили дома им. „Успяхме да вземем само два чувала с дрехи за децата. Сега живеят в Ришон Лецион, близо до Тел Авив.

Въпреки че сирените за въздушна атака се чуват и в Израел всеки ден, Мелник не се страхува. „Тук е различно, има укрития и хората знаят точно какво да правят, когато има нападение. Тук се чувстваме защитени.“

Финансова подкрепа

Веднага след избухването на войната в Украйна, Израел започна операция „Завръщане у дома“ с 18 центъра за помощ за бежанци в Украйна и съседните страни.

Израел сърдечно приветства евреите в страната. Държавата предлага финансова подкрепа, жилищни помощи, здравеопазване и езикови курсове, за да помогне на хората да се адаптират към новия си дом.