News thumbnail

Християните вече не са мнозинство в Англия и Уелс

За първи път в историята на Обединеното кралство по-малко от половината от населението на Англия и Уелс се идентифицират като „християни“.

Според нови данни, публикувани от Националната статистическа служба, 46,2% от населението в Англия и Уелс нарича себе си „християни“. Това е голям спад в сравнение с 2011 г., когато са били 59,3%. 

„Въпреки този спад, „християнин“ остава най-често срещаният отговор на въпроса за религиозна принадлежност“, съобщават от Службата за Национална Статистика.

Какво означават процентите в реален брой хора обаче? 

В Англия и Уелс сега живеят 27,5 милиона християни. През 2011 г., християните кралството са били 33,3 милиона.

„Без религиозна принадлежност“ е бил вторият най-често срещан отговор - 37,2% от взелите участие в преброяването са отговорили по този начин. През 2011 година са били 25,2%.

От друга страна мюсюлманите в Англия и Уелс са се увеличили от 4,9% през 2011 г. до 6,5% днес.

Според данните от преброяването Лондон е с доста по-разнообразно население от останалата част на Обединеното Кралство.

„Лондон остава регионът с най-голямо религиозно разнообразие в Англия през 2021 г., като над една четвърт (25,3 процента) от всички обичайни жители съобщават за религия, различна от „християнска“; Североизтокът и Югозападът са регионите с най-малко религиозно разнообразие, съответно с 4,2 процента и 3,2 процента, които избират религия, различна от „християнска“, се казва в доклада.

Въпросът за религиозната принадлежност е бил добавен при преброяването направено през 2001 г., съобщават още от Английската Национална Статистическа Служба.