News thumbnail

Християнският колеж e уволнил учител заради това, че е нарекъл хомосексуалността грях

Методистки колеж в Обединеното кралство предизвика дебат, след като уволни преподавател който публикувал туит, в който нарича хомосексуалността „грях“.

Спорът започнал през февруари, когато преподавателят в „Колежът Клиф“ Арън Едуардс изявил Библейската позиция по отношение на сексуалността.

„Хомосексуализмът иска да нахлуе в Църквата ...“ 

„Ако грехът вече не се счита за грях, самите ние имаме нужда от Спасител.”

Едуардс е получил натиск от някои в социалните медии, но е застанал зад туита, като каза в последваща публикация, че „по - голямата част от световната Църква би се съгласила“ с неговата позиция. „Не е хомофобско да се обявява хомосексуалността за грях.“

От „Колеж Клиф” бързо са се дистанцирали от позицията на Едуардс, като чрез туит са заявили, че „използваният език е неподходящ и неприемлив“ и „не представлява нито възгледите, нито етиката на Колеж Клиф“.

„Колежът Клиф, заедно с Методистката църква във Великобритания, се ангажира да бъде безопасно и гостоприемно място, където хората с различни убеждения са добре дошли и предизвикани да живеят заедно като верни ученици на Христос“, се казва в позицията на колежа.

На страницата на учебното заведение пише, че то  „осигурява богословско образование и обучение с особен акцент върху мисиите и евангелизирането“.

Едуардс се е явил на дисциплинарно изслушване на 8 март, според информация на Християнския правен център, който го представлява и подкрепя. След това бил уволнен. От колежа също така са заявили, че обмислят да го докладва на британската правителствената служба за борба с тероризма.

В момента Едуардс обжалва решението и обмисля правните си възможности.