News thumbnail

Християнски благотворителни организации са на първа линия в Турция и Сирия

Християнските благотворителни организации са на първа линия в Сирия и Турция, помагайки на засегнатите от опустошителното земетресение с магнитуд 7,8, в което загиналите са над 11 200 човека, а ранените са десетки хиляди.

 Двете земетресения, заедно с най-малко 120 вторични труса, са причинили огромни разрушения в Турция и Сирия: Турският орган за управление на бедствия (AFAD) заяви в сряда, че броят на жертвите там е надхвърлил 8 500. Общият брой на жертвите, предоставен от сирийските власти, надхвърля 2 600.

Властите предупреждават, че броя на загиналите може да продължи да расте и че шансовете за намиране на оцелели под развалините бързо намаляват на фона на минусовите температури.

Християнската организация на Франклин Греъм, Samaritan’s Purse,сигурно обяви, че ще разположи полева болница за спешна помощ с 52 легла и най-малко 75 служители в Турция по-късно тази седмица, за да отговори на непосредствените медицински нужди на семействата, засегнати от бедствието. Болницата ще разполага с две спешни операционни зали.

Организацията също ще транспортира критично необходими медикаменти и оборудване в Турция, се казва в съобщение от сряда сутринта.

„Нашите действия продължават да се развиват. Ние ще разположим допълнителни сили за помощ при бедствия и доставки в региона“, казват още от Samaritan's Purse. „Моля, присъединете се към нас в молитвите за толкова много страдащи семейства и за нашите екипи и партньори, които им служат в Исусовото Име.“

Според „Aid to the Church in Need“, много семейства са приели да спят в църкви, манастири или дори болници.

Ан Мари Ганьон, директор на главната католическа болница в Сейнт Луис, в Алепо, казва пред ACN, че болницата работи на пълни обороти, за да се погрижи за ранените. Тя казва, че въпреки че самата болница е оцеляла след земетресението, тя се опасява, че структурните щети са я направили опасна.

Други международни християнски организации за подпомагане, които реагират на кризата са: „First Hope Association“, „World Vision“ и „Send Relief“.