News thumbnail

Израел няма да криминализира споделянето на Евангелието

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че правителството му няма да приеме законопроект, който криминализира споделянето на Благовестието в страната, предложение, което предизвика безпокойство.

В туит, публикуван в сряда на английски и иврит, Нетаняху изрази несъгласието си срещу законопроекта, предложен от членовете на партията Обединен Тора юдаизъм, за наказване на прозелитизирането от страна на християните с една година затвор.

„Няма да приемем какъвто и да било закон срещу християнската общност“, написа Нетаняху в Туитър в отговор на опасенията.

Законопроектът е бил внесен от двама членове на Кнесета - Моше Гафни, дългогодишен депутат, който често е давал подобни предложения за последните няколко десетилетия и Яков Ашер. Превод на законопроекта е бил  споделен от медията „All Israeli News“.

„Напоследък се увеличиха опитите на мисионерски групи, главно християни, за смяна на религията ни“, се казва в английския превод на законопроекта. „Понякога тези опити не включват парични обещания или материални печалби, и следователно не са незаконни според действащото законодателство, но имат многото негативни последици, включително психологически щети. Ето защо се изискват намесата на законодателната власт.“

Според законопроекта трябва да се забрани и създаването на онлайн видеоклипове на иврит, които проповядват за Исус, от опасения, че непълнолетни евреи могат да ги гледат.

Според християнският автор Джоел С. Розенберг, който е с двойно гражданство (американско и еврейско), законопроектът ще създаде „ново голямо главоболие за правителството на Нетаняху, като предизвика сериозен сблъсък с християни както в САЩ, така и по света. Той също така припомня, че именно християнските общности по целия свят са сред най-големите поддръжници на държавата Израел“.

В Израел вече има законови мерки, които ограничават споделянето на Благовестието. Забранено е да се говори(на религиозни теми) с непълнолетни от еврейското мнозинство в нацията, а всеки, който предлага финансови стимули за приемане на християнството бива арестуван и хвърлен в затвор.

Според „Israel Today“ Гафни е предлагал подобни законопроекти под една или друга форма в продължение на 25 години. Всеки път, обаче, тези законопроекти не успяват да получат минималната подкрепа, необходима за напредък. Само ултраортодоксалните фракции в Кнесета ги подкрепят.