News thumbnail

Канадски ученик е бил изгонен от финансирано от държавата католическо училище за изразяване на Библейски вярвания относно пола

Адвокатът, представляващ канадски ученик, който е бил изгонен от училище до края на годината заради противопоставяне на транссексуалната идеология в неговата католическа гимназия, предупреждава, че свободата в северния съсед на Америка вече я няма.

„Мисля, че този случай е доста показателен за това къде е културата, къде е обществото и къде са нашите държавни институции“, коментира адвокат Джеймс Китчън от неправителствената християнска правна кантора „Liberty Coalition Canada (LCC)“ пред „Fox News“.

Джош Александър, 16-годишният ученик, който е бил изгонен от училище заяви пред няколко медии, че е новороден християнин.

Развитие на случая 

Александър е ученик в католическа гимназия „Свети Джоузеф" в Ренфрю, Онтарио. Той бил отстранен от училище миналия ноември заради коментари, които направил по време на дискусия в час на класния, в която всички ученици, включително и класния ръководител, взели участие. 

От училищното настоятелство заявили, че Александър може да се върне в училище, но само ако се откаже от вярванията си. 

Той не го направил, но се опитал да влезе в клас за началото на втория срок. Тогава бил посрещнат като престъпник - заместник-директора заедно с двама местни полицаи го хванали и обвинили в незаконно пребиваване на територията на училището, в което той легално е записан да учи.

Пред медията „National Post“, Александър изложил своята гледна точка: 

„В час на класния имаше дискусия относно мъже, които използват женски тоалетни, полова дисфория и мъжко кърмене. Всеки имаше право да сподели какво мисли, да изкаже мнение, включително и класния ни“, разказва Александър.

„Аз на свой ред казах, че според мен има само два пола и човек се ражда мъж, или жена - само заради това изразяване на лично мнение бях изгонен от училище. И тогава казах, че самоопределянето на пол не променя биологията“, спомня си той.

Съобщава се, че директорът на Сейнт Джоузеф Дерек Ленъкс е казал на Александър, че може да се върне в училище само ако се съгласи да не използва „мъртвото име“ на нито един транссексуален ученик и се съгласи да изключи себе си от двата си следобедни часа, защото тези класове се посещават от двама транссексуални студенти, които не одобряват религиозните вярвания на Александър. Терминът „мъртво име“ се дефинира като рожденото име на транссексуален, който иска да бъде наричан с друго име като част от промяната на пола.

На 6 - ти януари адвокатът на тийнейджъра Китчън в писмена форма е обяснил на Ленъкс, че принуждаването на 16-годишен да прави изявления, свързани с пола, които изрично нарушават личните му убеждения и отказването на достъп до образователни класове, е религиозна дискриминация. 

В отговор Ленъкс нацяло изключил Александър от посещението на Сейнт Джоузеф, твърдейки, че „неговото присъствие в училището или класната стая би било пагубно за физическото, и психическото благосъстояние на учениците“.

Въпреки, че има право да обжалва дисциплинарните решения срещу него и да защити правото си на религиозна свобода и свобода на изразяването, училищното настоятелство нарочно продължава да отказва да изслуша жалбите на Александър.

Китчън е задействал процедура по обжалване заповедта за изключване срещу Александър и също така е подал жалба за нарушаване правата на човека в Трибунала за правата на човека в Онтарио, предаде Fox News.

„Ако приемем свободата за даденост ще я загубим“, споделя Александър пред National Post. „Свободата на вероизповеданието вероятно е едно от най-важните права, които имаме, така че аз няма да се откажа от неги дири пред лицето на преследване.“

„Моят случай просто показва колко малко свобода на изразяване вече имаме в нашата страна“, казва още той.

Новината за изключването на ученика от католическата гимназия е била посрещната бурно в цяла Канада.