News thumbnail

Китай: Арестувани са 80 християни, защото са се покланяли на Бога в домашни църкви

Обвиненията са за престъпно участие в религиозна дейност в нерегламентирани религиозни обекти – т. е. вярващите са отказали да посещават „държавната“ църква.

Повече от 80 християни бяха арестувани по време на поклонение в домашни църкви в няколко града в автономната китайска област Синцян по време на милиционерска хайка за празниците на китайската нова година.

Това е поредното нарушение на комунистически режим спрямо християнското малцинство. Обвиненията са за престъпно участие в религиозна дейност в нерегламентирани религиозни обекти – т. е. вярващите са отказали да посещават „държавната“ църква.

Сред арестуваните има 6 жени, които са били задържани за 15 дни и глобени с 270 лв. заради „присъствие на среща и молитва в името на Христос“. Освен това 32 християнски мисионери от Южна Корея бяха депортирани, други 5 християни са осъдени на дълги години лишаване от свобода с обвинение, че са купували и продавали „забранена християнска религиозна литература“.

Християните са най-голямата социална сила в Китай, която не може да бъде контролирана от Комунистическата партия и затова държавните власти полагат все повече усилия да пречупят християните и да ги подложат на пълен контрол.


www.cnl.news