News thumbnail

Китай принуждава учителите християни да се отказват от вярата си с цел учениците им да са правилно индоктринирани с комунизма

Китайското правителство прави всичко възможно, за да преследва християнството в рамките на държавата. Една от новите репресивни тактики е принуждаването на учителите (в училища и детски градини) да се откажат от вярата си. Те биват заплашвани, че ако не го направят ще има сериозни  последствия.

Организацията "Bitter Winter" съобщава, че репресиите са започнали скоро след като председателят Си Дзинпин подчертал на национална образователна конференция, че основната задача на образованието е да обучава строители и приемници на социализма. От речта на Си преди почти две години, натискът върху учителите да индоктринират учениците се засилва.

Учителка в детска градина, член на държавната католическа църква, разказва, че се страхува да ходи на църква заради нарастващия натиск, който получава от администрацията на детската градина, в която работи. Тя споделя пред Bitter Winter, че през последните седем месеца непрекъснато е заплашвана и принуждавана да се откаже от вярата си. Върху нея всекидневно се упражнява психологически тормоз чрез коментари като „някои учители продължават да държат религиозни убеждения, докато комунистическата партия ги храни“.

"Държавният контрол над идеологията става все по-строг и по-строг, особено в областта на образованието", разказва учителката пожелала анонимност. "Ако учителите имат собствени религиозни убеждения и не следват само комунистическата идеология, това се превръща в политически проблем за правителството."

Дори лично директорът на детската градина предупредил учителката, че финансирането от правителството  може да бъде изтеглено от окръга, ако правителствените служители научат за нейната вяра. Финансирането се предоставя като част от наградата „духовна цивилизация“, която се дава на общности, които са определени като „цивилизовани“, т.е. икономически развити и свободни от религия.

„Научих, че в друг окръг всички награди (финансиране) за „духовна цивилизация“ за отменени, защото инспекционен екип е открил, че двама ученици от начално училище са пеели християнски химни“, споделя още учителката.

„От учителите се изисква да индоктринират децата с патриотична (комунистическа) идеология, да ги накарат да  да възхваляват и да ваярват в партията“, продължава още тя.

„Освен това в училищата се назначава (по нареждане на правителството) специален персонал, който да наблюдава и да докладва за учители и учениците, които са вярващи. На всички въвлечени в образователната система се нарежда да се откажат от вярата си, а ако някой не иска да го направи бива обвиняван в „контрареволюционно влияние, сговор с чужди сили и предизвикване на хаос. "