News thumbnail

Италия назначава координатор по антисемитизма

Италия има нов национален координатор за борба с антисемитизма. Префект Джузепе Пекораро е бил назначен от премиера Джорджия Мелони, миналата седмица.

Мелони благодари на своя предшественик професор Милена Сантерини „за ценната работа, която е свършила през последните години в кабинета на министър-председателя“ и изрази „най-добрите си пожелания към префект Пекораро по случай новата му позиция“, се казва в изявление поместено на уебсайта на правителството.

От свия страна префект Пекораро е заявил, че се радва за назначението си, което ще му даде „възможност да помогне на правителството и да допринесе за борбата срещу антисемитизма“ - нещо много необходимо в момента. 

Един от приоритетите на Пекораро, като координатор по антисемитизма, ще е разпускането на неофашистките организации, съобщава „Italia Informa“. Освен това той иска да повиши информираността на младите хора в страната. „Има тревожни признаци на невежество и малко познаване на историята“, подчертава той. „Абсурдно е осемдесет години по-късно все още да говорим за отричане [на Холокоста, бел.ред.].“

Съюзът на италианските еврейски общности е доволен от назначението. Президентът на съюза Ноеми Ди Сегни по-рано призова правителството да назначи национален координатор, пише Европейският еврейски конгрес. След това тя подчерта, че такъв човек е „съществена защита, която трябва да бъде допълнително укрепена“.