News thumbnail

ЛГБТ лоби иска да даде Унгария на съд за забрана за промяна на имена

Унгария наскоро забрани промяната на имената на транссексуалните. ЛГБТ лобито в страната не е съгласно с това решение и заплашва, че ще сезира Европейския съд по правата на човека.

В четвъртък унгарският конституционен съд постанови, че закона,забраняващ промяната на имената на транссексуални, не е противоконституционен. 

Съдът отново е проучил въпроса дали унгарската държава има право да регистрира пола на някого при раждането, а в последствие да не бъде принудена на прави промени според неговия или нейния самоопределен пол, по-късно в живота. Според съда държавата има право да прави това, дори след операции по смяна на пола.

Съдиите твърдят, че познаването и запазването (поне по документи) на рождения пол на дадено лице е необходимо за доставчиците на здравни услуги. Освен това има отношение и към политиките на наказателното право, спортния сектор и дори трудовото право. Тези аргументи са достатъчни, за да оправдаят всички възможни ограничения от страна на държавата.

Ищецът, започнал съдебното дело срещу държавата (в Европейския съд по правата на човека), ЛГБТ организацията „Background Society“, не е съгласен с решението. Според организацията съдиите не вземат предвид, в достатъчна степен, основните човешки права.