News thumbnail

При атентат срещу църква в Нигерия 25 християни са били отвлечени, а пастора е бил прострелян и ранен

Терористи са нападнали църкова в северозападна Нигерия в неделя. Простреляли и ранили пастора, и отвлекли 25 човека.

От полицията съобщават, че нападателите нахлули по време на сутрешното богослужение на църквата „Нов живот за всички“ в село Данцаури в щата Кацина, област Гидан Харуна, окръг Канкара.

„Беше получено обаждане за помощ, в което се казваше, че многобройни терористи, стрелящи спорадично, са нахлули в село Данцаури в Канкара. Терористите простреляли пастор Харуна в ръката и отвлекли хора, присъстващи на неделна служба.“

От полицията също съобщават, че отвлечените хора са идентифицирани, а пастора е получил помощ в болницата на Канкара.

Франсис Сардауна, местен жител, каза в текстово съобщение до Morning Star News, че нападателите са пристигнали на мотоциклети.

„Терористи нападнаха местно християнско събрание... простреляха пастора на църквата и отвлякоха 25 християни“, казва Сардауна.

Нигерия е лидер в света по християни, убити заради вярата си през 2022 г., - 5 014 човек, според доклада на Open Doors за 2023 г. Освен това държавата е на първо място и по отвлечени християни (4 726), сексуално насилвани, малтретирани или психически тормозени женени. В Нигерия са били извършени и най - много нападения над домове и бизнеси, по религиозни причини.

В Световния списък за наблюдение за 2023 г. на страните, в които е най-трудно да бъдеш християнин, Нигерия вече е на шесто място.

„Терористи от групировката на Фулани, Боко Харам, провинция Западна Африка на Ислямска държава (ISWAP) и други, извършват набези срещу християнски общности, убиват, осакатяват, изнасилват и отвличат за откуп или сексуално робство“, се отбелязва още в доклада на Open Doors. „Тази година насилие се разпространява и в християнското мнозинство на юг ... Правителството на Нигерия продължава да отрича, че това е религиозно преследване и така насилието срещу християните се извършва безнаказано.“