News thumbnail

Китайските военни демонстрират след пътуването на тайванския президент до САЩ

Китайската армия е изпратила няколко десетки бойни самолети и бойни кораби към Тайван в мащабно учение, което симулира изолиране и нападение на острова. Това е в отговор на пътуването на президента на страната до САЩ.

По-рано китайската армия обяви тридневни „патрули за бойна готовност“, като предупреждение към Тайван - самоуправляващия се остров, който Китай счита за свой. Пекин твърди, че контактът между чуждестранни политици и демократичното правителство на острова насърчава тайванците, които искат официална независимост, стъпка, която според управляващата комунистическа партия в Китай би довела до война.

Тайван и Китай се разделят през 1949 г. след гражданска война. Сега управляващата комунистическа партия заявява, че островът е длъжен да се присъедини отново към континента и това ще стане дори, и ако е необходимо използването на сила. Военни анализатори предполагат, че в случай на война Китай ще се опита да блокира морския и въздушния трафик около Тайван, предотвратявайки намесата на САЩ, Япония или други нации, които биха изпратили военни части или хуманитарни помощи, за да помогнат на острова да се защити.

Последните военни действия на Китай са в отговор на деликатната дипломатическа мисия на президента Цай Инг-уен да укрепи намаляващите съюзи на Тайван в Централна Америка и да засили подкрепата на САЩ.  

Китай отговори, като наложи забрана за пътуване и финансови санкции срещу онези, които са свързани с пътуването на Цай в САЩ и заплаши с повишена военна активност през уикенда.

В понеделник сутринта Китайската народноосвободителна армия е съобщила, че самолетоносачът Шандун за първи път ще участва в ученията, обграждащи Тайван. На видео запис се вижда как изтребител излита от палубата на кораба.

Държавният телевизионен оператор CCTV, цитирайки PLA, каза, че ученията „симулират съвместно запечатване“ на Тайван, както и „вълни от симулирани удари“ по важни цели на острова.

Между 6 часа сутринта в неделя и 6 часа сутринта в понеделник общо 70 самолета са били засечени, а половината са пресекли медианата на Тайванския проток, неофициалната граница, някога мълчаливо приета от двете страни, според Министерството на националната отбрана на Тайван. Сред самолетите, преминали медианата са 8 изтребителя J-16, 4 изтребителя J-1, 8 изтребителя Су-30 и разузнавателни самолети.

По-късно в понеделник сутринта министерството на отбраната на Тайван съобщи за още 59 полета на бомбардировачи, както и за множество изтребители.

През укиенда - петък и събота, осем военни кораба и 71 самолета са били в голяма близо до Тайван. От министерството на отбраната са заявили, че подхождат към ситуацията от гледна точка на „не ескалиране на конфликта и не предизвикване на спорове“.

Тайван заяви, че наблюдава движенията на Китай чрез наземните си ракетни системи и собствените си военноморски кораби.

В допълнение към патрулите за бойна готовност, Народноосвободителната армия на Китай ще проведе „обучение с бойна стрелба“ в залива Луоюан в китайската провинция Фудзиен срещу Тайван, съобщиха местните морски власти през уикенда.

Военният тормоз на Китай над Тайван се засили през последните години със самолети или кораби, изпращани към острова почти ежедневно, като броят им нараства.