News thumbnail

Норвегия ще разследва дали е законно да се провеждат събрания в училищата

Позволено ли е на училищата да провеждат събрания (между самите ученици), на които те да се молят и говорят за вярата си? Това е въпросът, който норвежкото образователно министерство зададе на Дирекцията по образованието.

Въпросът първоначално е бил зададен от средно училище, което попитало държавния администратор дали е законно да се организират събрания с малки групи ученици, които искат да имат такива богослужения. 

Тази темата се дискутира още от миналата година, когато на учениците от училище Сагатун (Sagatun) в Балестранд (Balestrand) не беше позволено да ползват сградата на училището за провеждане на богослужения в свободното си време. Според местните власти помещенията не могат да се използват за религиозни цели. Те специфично са заявили, че не искат да се провеждат християнски събирания, защото учениците, които не са християни можело да се обидят. 

Въпреки това учениците не се отказали и продължили да се събират навън, дори когато било много студено или дъждовно. Заради това общината получила силни критики. В резултат на това общинският директор предал случая на държавния администратор. От своя страна той предоставил насоки на обща основа, но не пожелал да коментира отделени случаи. В крайна сметка общината нямала друг избор освен отново да позволи на учениците да ползват сградата на училището. 

За съжаление година по - късно въпросът за легитимността на училищните християнски събрания в Норвегия отново е повдигат. Този път, обаче, на национално ниво.