News thumbnail

Финландия одобри нов закон за транссексуалните

Финландците вече няма да трябва да получават експертно мнение, ако искат легално да сменят пола си.  Те просто ще трябва да изразят това си желание в службата по вписванията и чрез бърза и улеснена процедура, в официални им документи ще бъде вписан желания пол.

В сряда финландският парламент е одобрил нов закон за транссексуалните. Това означава, че хората над 18-годишна възраст, които желаят да сменят пола си, вече няма да трябва първо да получават медицинско и психиатрично одобрение.

Общо 113 членове на парламента са подкрепили предложението, 69 са гласували против, а 17 са се въздържали.

Здрав разум

Пайви Расанен от християндемократическата партия е много критична към новия закон за транссексуалните. Нейната партия гласува против, а Расанен пише във Фейсбук, че е тъжна и шокирана от развоя на събитията. „Зелената лява идеология замени здравия разум“, пише тя. 

Демография

Расанен се тревожи за последствията за правата на жените. „Ако полът вече е свободно избираема  категория, а не демография и биологична идентичност, как изобщо могат да бъдат насърчавани правата на хората, принадлежащи към тази демография. Примерно как ще се практикува Закона за равенството на жените?“ пита тя.

Политикът смята, че общественото мнение е много различно от прокарания закон. Според нея това е стратегията на правителството, която се изпълнява въпреки волята на народа. Тя също не вярва, че законът за транссексуалните е необходим за гарантиране на човешките права, тъй като Европейският съд по правата на човека още през 2017 г. е постановил, че държавите-членки могат да определят собственото си законодателство относно правната промяна на пола.

Непълнолетни

Освен това мотивите на правителството зад новото законодателство са неправилни, посочва Расанен. Парламентът твърди, че законът за транссексуалните трябва да сложи край на принудителната стерилизация. Няма обаче нито един случай, в който това да се е случило, смята християндемократът. „Липсата на репродуктивна способност идва в резултат на това, че човек сам иска промени в тялото си чрез хормонално лечение или операции“, отбелязва тя.

И не на последно място, Расанен се тревожи от факта, че повечето депутати подкрепят прилагането на закона за транссексуалните и към непълнолетни. Реално непълнолетни с психични проблеми вече могат да сменят пола си твърде лесно. Според нея има огромна нужда от осигуряването на психическа помощ за лечение на полова дисфория. За съжаление финландските депутати са отхвърлили всички нейните предложения.