News thumbnail

Апелативният съд в Колорадо се e произнесъл против Джак Филипс по делото за изработване на торта за джендър парти

Джак Филипс, християнин и собственик на сладкарница „Masterpiece Cakeshop“ в Колорадо е загубил обжалването по дело, свързано с отказа му да изпече торта в за парти честващо смяната на пол.

Тричленен състав от Апелативния съд в Колорадо се е произнесъл срещу Филипс, като е потвърдил предишно решение, изискващо Филипс да изпече тортата за транссексуалния Отъм Скардина. В дизайнът на тортата трябвало да има розова и синя глазура, цветовете на знамето на транссексуалните, за да се отпразнува промяната на пола на Скардина.

„Скардина е поискала персонализирана розова и синя торта без послание или други дизайнерски елементи. Първоинстанционният съд е установил, че Филипс се е съгласил да изработи тортата, но след като разбрал какво е истинското послание на дизайна и повода на партито, е отказал да поеме ангажимента“, пише съдия Тимъти Шутц в решението на съдебния състав.

Според информация на „The Christian Post“ апелативният съд твърди, че Филипс не е бил принуден да представи послание, което противоречи на вярата му, защото върху тортата „няма изписано никакво послание“. Съдът също така твърди, че „не всяко поведение представлява реч“.

Християнска правозастъпническа група „Alliance Defending Freedom“ е разкритикувала решението на апелативния съд и планира да го обжалва.

„Преди повече от десетилетие служители в общинския съвет на Колорадо започнаха да таргетират Джак и семейството му, злоупотребявайки с държавния закон, искайки да го принудят да каже неща, в които не вярва. След това тормозът продължи чрез един адвокат-ЛГБТ активист. Тази жестокост трябва да спре“, казва старшият съветник на ADF Джейк Уорнър в изявление.

„Не е нужно човек да се съгласява с възгледите на Джак, за да се съгласи, че всички американци трябва да са свободни да казват това, което вярват, дори ако правителството не е съгласно с дадените убеждения.“

През 2018 година Филипс е спечелил дело във Върховния съд на САЩ за отказ да изпече сватбена торта за еднополова двойка - самото дело беше заведено още през 2012 г. По това време еднополовите бракове не са били законни в Колорадо.