News thumbnail

Оман криминализира установяването на всякакви връзки с Израел

Само преди няколко години Оман и Израел бяха толкова близки, че се очакваше държавата от Персийския залив да последва Судан, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Мароко, и  да се присъедини към Авраамовите Споразумения. Сега времената са други.

В петък парламентът на Оман забрани всякакви връзки или взаимодействия с Израел, като нарече държавата „ционистко образувание“. Подробностите все още са оскъдни, но прилагането на новия закон изглежда широкообхватно - дори включва срещи в Zoom.

„Братята и Превъзходителствата, разгледаха случващото се. От сега се забранява всякаква връзка с Израел, независимо дали е техническа, културна, икономическа или спортна. Предложиха се допълнителни и изменения, които включват прекъсване на всякакви икономически, спортни или културни отношения, забранява се търгуване по какъвто и да е начин или средство, независимо дали чрез физическа среща, виртуална среща, физическа или електронна кореспонденция, или каквото и да било друго“, заяви Якуб Ал-Харити, вицепрезидент на парламента на Оман, говорейки за обхвата на новия закон.

Случващото се е странно, защото Оман и Израел имат дълга история на добри отношения. Оман е една от малкото арабски нации, които никога не са воювали срещу Израел. Двете нации също установиха неофициални търговски отношения в началото на 2000-та година. Оман прие официални посещения на трима израелски премиери, включително Бенямин Нетаняху по време на предишната му администрация.

Години наред Оман беше известен като Швейцария на Близкия изток, неутрална единица, която можеше да взаимодейства както с Израел, така и с Иран. Държавата от Персийския залив служи като посредник в ядрените преговори с Иран и други регионални въпроси.

Повратна точка – срещу Израел

Голямата промяна се случи през 2020 г., когато дългогодишният султан Кабус Бин Саид почина и не остави наследници. Неговият братовчед Хайтам бин Тарик пое управлението на страната. Въпреки, че обеща да следва мирните стъпки на братовчед си, той на практика прави нещо друго - приближава се до Иран… и демонстрира явна агресия срещу Израел. 

Миналата година, когато Саудитска Арабия отвори небето си за израелски въздушен трафик, Оман отказа да го направи (и така ефективно прекъсна директен маршрут от Израел до Азия).

Според анализатори изборите в Израел и формирането на крайнодясното правителство на Бенямин Нетаняху също могат да бъдат фактори за решението на оманците да криминализират връзките с еврейската държава.

Друга причина може да е страхът от Иран, който провежда военни учения край бреговете на Оман.

„Оман, подобно на Катар, се опитва да успокои Иран. Тяхното послание е: „Ние не сме от тези, които бързат да изграждат отношения с Израел, така че не ни таргетирайте““, казва Том Грос, британски журналист и експерт по Близкия изток. Според него е възможно отношенията между Израел и Оман всъщност да продължат както и досега, но доста „под радара“.

„Гласуването в Оман беше основно предназначено да успокои иранския режим. В разузнавателните кръгове има усещане, че контрареволюционното въстание в Иран е преминало точката, от която няма връщане, и в резултат на това, доста хора се притесняват, че режимът в Техеран може да се опита да изнесе вътрешните си проблеми навън.“