News thumbnail

Подземната църква в Хонконг процъфтява

Вече повече от две години Китай контролира Хонконг. За това време десетки активисти за правата на човека и религиозната свобода са били арестувани, а хиляди са избягали от авторитарното управление.

Тези, които са решили да останат, всекидневно са изправени пред нарастващи репресии. Ясно е, че целта на Пекин е засилване на репресиите и отнемане на религиозната свобода.

Дейвид е пастор, който се преместил в Хонг Конг преди десетилетие, за да достигне с Благовестието хората говорещите мандарин. Още тогава, обаче, той усещал, че в града предстоят политически промени и искал да бъде готов.

„Пристигнах в Хонг Конг преди 10 години и видях голямо търсене сред говорещата мандарин общност. Имаше много малко църкви, които достигаха до тази група с добрата вест за Исус Христос“, разказва Дейвид.

Служението в по-голямата част от църквите в Хонконг се извършва на кантонски, езикът, който се говори широко в града.

„Тъй като мандарин е моят майчин език, знаех, че ще бъде по - добре да достигна до хората, които също го говорят, ще се разбираме на езика на нашите души“, обяснява Дейвид.

Няколко години след пристигането си той създава малка домашна група, съставена от хора идващи от континента. Обществото вярващи нараства, а той споделя Евангелието без ограничения или репресии от властите в Хонконг.

След това започнали продемократичните протести през 2019 г., които внезапно променили политическия и религиозен пейзаж на Хонконг.

През 1997 г. Пекин се съгласи да управлява Хонконг на принципа „Една държава, две системи“. Това трябваше да продължи 50 години. Всичко това се промени, когато Китай реши да се намеси доста по-рано.

В отговор на антикитайските протести, Пекин наложи широкообхватен закон за „националната сигурност“, който му даде големи правомощия на китайската комунистическа партия, чиято основна цел е наказване на критиците и премахване на несъгласните.

Една жена, жителка на Хонконг, споделя: „Беше ни обещано „Една държава, две системи“. Сега ние сме „Една държава, една система“. Не сме толкова свободни, колкото преди.“

Десетки продемократични активисти, депутати и журналисти са били арестувани, откакто законът вече действа.

Бъдещето на религиозната свобода в Хонконг е неясно, но пастор Дейвид остава оптимист и вижда повече възможности за споделяне на Христовата любов.

Той споделя, че от континента са дошли безпрецедентен брой хора, говорещи мандарин. „Никога преди не сме имали толкова много хора, говорещи мандарин в града. Можете да ги чуете да се разхождат по улиците, в метрото. Сега е чудесен моментът да ги достигнем“.

Англоговорящият пастор, който също живее в Хонконг, вярва, че въпреки политическата несигурност, църквите в Хонконг са обединени както никога досега и ще продължат да споделят Благовестието.

„Няма от това, което се случва не може да спре църквата. Нищо! Колкото и да е репресивно, доминиращо, потискащо - нищо няма да спре Божието дело! Бог не се променя! Неговото Слово не се променя, Неговата църква не се променя“.