News thumbnail

Поради нестихващото насилие в Централноафриканската република, все повече християни са принудени да бягат за живота си

Вече пет години Централноафриканската република е разкъсвана от насилие и конфликти. В резултат на това стотици хиляди хора напускат страната и са изправени пред нарастваща продоволствена несигурност. Политическата нестабилност продължава да е фактор.

"Данните към края на декември показват, че 688 700 души са напуснали страната - 60% от тях, живеещи във вътрешността и това се е случило за по-малко от година", заяви говорителят на UNHCR Адриан Едуардс.
Насилието избухна през 2013 г., в резултат от сблъсъци между мюсюлманската бунтовническа група и преобладаващо християнски военни формирования, след като президентът Франсоа Божиз (определящ се като християнин) беше свален от власт.

Хиляди хора са били убити в боевете, включително пастори, а няколко църкви са били напълно разрушени.
Днес броят на хората, бягащи от страната, драстично се е увеличил след насилствените сблъсъци в северозападната част на страна.

55-годишната Язинсон Флорънс е сред хората избягали от страната. "Не можем да кажем, че живеем, оцеляваме. Молим се на Бога войната да се прекрати и да можем да се върнем във вкъщи" - споделя тя.

Г-жа Флорънс и други християни са намерили убежище в бежанския лагер близо до главното международно летище в столицата Бангуи.


www1.cbn.com