News thumbnail

Индийското правителство отхвърля твърденията за систематично преследване на християни

Доказателствата за потисничество и преследване на християни в Индия бяха отхвърлени от Върховния съд в Делхи.

Главният прокурор на Индия Тушар Мехта отговорил на молба, подадена от архиепископа на Бангалор и две други групи, които искат съда да нареди на правителството да спре систематичните насилствени атаки срещу християните в страната.

„Има огромно количество доказателства, че християните в Индия преживяват едни от най-лошите гонения в целия свят“, коментира Хенриета Блайт, главен изпълнителен директор на „Open Doors UK and Ireland“.

„Отворени Врати (Open Doors) разполага с документи и видео доказателства за стотици случаи на тормоз, сплашване, дискриминация и насилие срещу християни в Индия през последните няколко години. Всички доказателства са придобити чрез надеждни източници и разкази на очевидци“, продължава тя.

В съдебната си клетвена декларация главният прокурор Мехта казва, че твърденията са направени, за да „поддържат кипенето“, за да опетнят имиджа на страната на международно ниво. Той заяви и официалната позиция на правителството, че „няма общностно насилие срещу християните в Индия“, добавяйки, че петицията на църковните лидери изпраща погрешно послание към обществото, че християните в Индия са в опасност.

Той поставя и под съмнение статистическите данни, предоставени от ищците заявявайки следното: „Опитът на вносителя на петицията е да нарисува конкретна фалшива картина … страната се управлява от върховенството на закона и опитът да се създаде фалшив разказ … е опит да се съкрати процеса на закон“, добавяйки, че Индия е „жизнено плуралистично общество“, основано на силни демократични принципи.

За съжаление, обаче, реалността е съвсем различна. За нарастващото християнско малцинство в Индия, налагането на „закони против покръстването“ в дванадесет щата, управлявани от индуистка национална партия „BJP“, влоши тормоза, според Open Doors. Пряко противоречащи на задълженията на Индия по конвенцията за правата на човека, тези закони на практика позволяват християните да бъдат маргинализирани и атакувани безнаказано поради фалшиви обвинения в насилствено обръщане на индуисти към християнството.

„Тези атаки не са изолирани инциденти, а част от систематична кампания за маргинализиране и потискане на християнското малцинство в Индия“, продължи г-жа Блайт. „И шокиращо, атаките често се извършват безнаказано, тъй като полицията и местните власти не успяват да защитят жертвите или да преследват извършителите.“

Петицията до Върховния съд първоначално беше подадена през юли 2022 г. от католическия архиепископ на Бангалор д-р Питър Мачадо заедно с Националния форум за солидарност и Евангелското дружество на Индия.

Заседанието вече е отлагано няколко пъти. То беше отложено още веднъж, когато дойде в съда на 14 -ти април и сега трябва да бъде изслушано на 8- ми май, което дава време на архиепископа и други да отговорят на правителството.