News thumbnail

Руски свещеник е бил санкциониран заради молитва за мир

На Йоан Ковал от Руската православна църква в Москва може повече да не му бъде позволено да бъде свещеник. Какво е било провинението му? Вместо да се моли за победа (на руските войски в Украйна), той се молил за мир. Московската патриаршия не била щастлива от тази постъпката.

От сайта на епархията става ясно, че самият патриарх Кирил е наредил на свещеника повече да изпълнява каквито и да било задължения.

Всичко се случило заради това, че свещеник Ковал променил т. нар. Молитва за Света Рус. Тази молитва е задължителна част от литургията на Руската православна църква. Въпреки това, вместо да прочете думите „Стани, о, Боже, за да помогнеш на Твоя народ и ни дай победа чрез Твоята сила“, Ковал казал: „Стани, о, Боже, за да помогнеш на Твоя народ и ни дай мир чрез Твоята сила.“ 

Това довело до края на дейността му като свещеник. Ковал не може да извършва никакви дейности в православната църква, докато „не приключи разглеждането на неговия случай от дисциплинарната комисия към Московския епархийски съвет“, пише на сайта на епархията.