News thumbnail

Северна Корея изстрелва оръжия след заплахите за „моментално“ действие

Северна Корея изстреля три неидентифицирани снаряда край източния си бряг в понеделник, заявиха военните от Южна Корея, два дни след като Севера заплаши да предприеме „моментални“ действия, за да протестира “без да чувства осъждение” заради предишните си учения с реални снаряди.
 
Началникът на военния щаба в Сеул каза в изявление, че са били засечени трите изстрелвания, направени от източно крайбрежно градче в северната провинция Южен Хамьонг. Той заяви, че военните на Южна Корея наблюдават Северна Корея и следят за възможни допълнителни изстрелвания.

През последните 10 дни от Северна Корея заявиха, че  Ким Чен Ун ще ръководи два кръга от артилерийски учения с бойни снаряди. Това са  първите тестове на оръжия от края на ноември. Ким даде обещания, че през новата година ще засили ядрената програма на страната и няма да се съобразява с основните мораториуми за изпитване на оръжие. Това се случва на фона на задънената улица, в която се намира ръководената от САЩ дипломатическа стратегия, която цели да убеди Ким да изостави ядрената си програма в замяна на икономически и политически ползи.
 
Южна Корея и някои европейски страни протестираха срещу вторите учения на Северна Корея, за които смятат, че са участвали в изстрелване на балистични ракети в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.
 
Северна Корея отговори на критиките, като заяви, че има право да провежда военни учения, защото на своите граници има разположени американски и южнокорейските военни сили.

Съветът за сигурност на ООН не даде никакво изявление, след като обсъди ракетните изпитания на Северна Корея проведени на 1 март. Няколко европейски членове осъдиха тези действия на Северна Корея и ги дефинираха като „провокативни действия“.
 
Белгия, Естония, Франция, Германия и Обединеното кралство проведоха среща при затворени врати и след това излязоха с общо изявление, в което се казва, че тестовете подкопават регионалния и международен мир, сигурност и стабилност и нарушават единодушните резолюции на Съвета за сигурност.