News thumbnail

Северна Корея унищожава междукорейския офис за връзка, напрежението нараства

Във вторник Северна Корея буквално взриви сградата, в която се помещаваше междукорейския офис за дипломатична връзка. Това рязко вдига напрежението на Корейския полуостров. Припомняме, че Северна Коря прекъсна дипломатическа връзка и със САЩ.
 
Единствената информация, която дойде от Министерството на обединението в Сеул беше, че сградата в севернокорейския граничен град Каесонг е била унищожена в 14:49 ч. местно време. Подробности не бяха съобщени.
 
Снимки от агенция Yonhap показаха, как дим се издига от това, което изглежда като комплекс от сгради. Агенцията заяви, че районът е част от индустриален парк. Именно там се е помещавал офисът за връзка.
 
По-рано Северна Корея заплаши да разруши офиса, засилвайки острата си реторика заради неуспеха на Сеул да спре активисти, които успяват да изпращат "пропагандни листовки" през границата. Според някои експерти чрез това си действие Северна Корея изразява разочарование от това, че Сеул не е в състояние да възобнови съвместни икономически проекти поради санкциите, наложени от САЩ.
 
В събота вечер Ким Йо Йонг, влиятелната сестра на лидера на Северна Корея, предупреди, че Сеул скоро ще стане свидетел на „трагична сцена свързана с безполезния офис за връзка Север-Юг (намиращ се в Северна Корея)“. Тя каза също, че ще остави на военните на Северна Корея правото да предприемат следващата стъпка за отмъщение срещу Южна Корея.

Офиса за връзка беше създаден през 2018 г. Тогава за пръв път от разделянето си ,в края на Втората световна война през 1945 г,  съперничещите Кореи започнаха приятелска комуникация чрез офиса в  Каесонг. Основната задача на офиса бе да улесни и подобри комуникацията и обмена на информация, и идеи. Трябва да се отбележи, че тогава (през 2018 г.) отношенията между Кореите процъфтяваха, а  Северна Корея даже се съгласи да преговаря за ядрената си програма.
 
По-рано във вторник военните на Северна Корея заплашиха да се върнат обратно в зони, демилитаризирани съгласно междукорейските мирни споразумения. Генералният щаб на Корейската народна армия заяви, че преглежда препоръката на управляващата партия да се върне в определени гранични райони, които са били демилитаризирани съгласно споразумения с Юга. Ако това се случи границата между двете държави ще се превърне в "крепостна фронтова линия."