News thumbnail

Пентагона: САЩ нанесе удар върху подкрепяната от Иран група, която удари мериканската базата в Ирак

Съединените щати нанесоха в четвъртък въздушни удари в Ирак, насочени срещу подкрепяните от Иран членове на шиитската милиция, смятани за отговорни за ракетната атака, която уби и рани американски, и британски военни в база на север от Багдад, съобщи Пентагонът.

Американски военни представители заявиха, че множество удари са били нанесени от изтребители, които са атакували пет цели в обсега на оръжейните съоръжения Катаиб Хизбула в Ирак. В изявление на Министерството на отбраната (на САЩ) се казва, че ударите са насочени към пет оръжейни склада с цел “значително влошаване на способността за извършване на бъдещи атаки."

Ударите отбелязаха бърза ескалация на напрежението с Техеран и неговите проксита в Ирак, само два месеца след като Иран извърши масирана атака с балистични ракети срещу американски войски в база в Ирак. Те дойдоха само часове след като висшите американски ръководители на отбраната заплашиха с отмъщение за ракетната атака в сряда, като стана ясно, че знаят кой я е направил и казаха, че нападателите ще бъдат подведени под отговорност.

В изявлението на Пентагона се казва, че съоръженията, унищожени при въздушните удари, са били използвани за съхранение на оръжия, използвани за нападения над американски и коалиционни сили. От пентагона окачествиха действията си като контраатаката „отбранителна, пропорционална и в пряк отговор на заплахата“, представена от подкрепяните от Иран шиитски военни групи.

Длъжностните лица (от пентагона) говориха при условие за анонимност, тъй като някои подробности около операциите все още не са оповестени публично.

Служител на паравоенните части за народна мобилизация (на Ирак) заяви пред Асошиейтед прес, че двама иракски федерални полицейски служители са били убити в Юрф ал Сакер. В иракско военно изявление се казва, че въздушната „агресия” е възникнала в 1:15 ч. В районите на Юрф ал Сахер, Ал-Мусайб, Наджаф и Александрия в щаба на Народните мобилизационни единици, спешни полкове и командоси от 9-та дивизия на иракската армия.