News thumbnail

Смяната на пола е незаконна в България, постанови Върховният съд

Трансджендърите в България няма да сменят пола си. Това постанови гражданският състав на Върховния съд тази седмица. Според състава българското законодателство не позволява процедурата.

„Сегашният закон не дава възможност на съдилищата да променят данни за пол, име и единно гражданско състояние в документите на кандидат, който твърди, че е трансджендър“, се казва в решението, съобщи Euractive България във вторник.

До решението на Върховния съд имаше много неясноти относно законността на смяната на пола в България, пише Euractive. Някои съдии позволяват промяна на пола, ако някой се обърне директно към съда. Тъй като българският Закон за документите за самоличност посочва, че гражданите са длъжни да подадат заявление за издаване на нови документи в рамките на 30 дни при смяна на пола, някои либерални съдии позволяваха смяната на юридическия пол. Други смятат, че смяната на пола се забранява от действащото законодателство. Тези неясноти доведоха до няколко порицания от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Задни врати

Сегашното решението на Върховния съд затваря всички задни врати за законна промяна на юридическия пола. Върховният съд последва по-ранното решение на Конституционния съд, който през 2021 г. постанови, че юридическия пол се определя при раждането и е същият като биологичния пол. 

Сега съдиите добавиха, че юридическата смяна на пола оказва значително влияние върху семейството на въпросното лице. Ако такава беше разрешена, някои семейства щяха да се състоят от родители от един и същи пол, което в България е недопустимо. „Ако съдът разреши подобна промяна без подробно законодателство, това би поставило правната позиция на съпруга на вносителя и техните деца в състояние на несигурност“, обясниха от гражданския съвет.