News thumbnail

Тръмп е дал разрешение на ВМС на САЩ да унищожават ирански военни кораби

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че е наредил на ВМС да "обстрелват и унищожават" всички ирански военни кораби, които предизвикват американските военни кораби. Решението идва седмица след като ВМС на САЩ съобщи за група ирански военни съдове, които предприемат "предизвикателни и опасни маневри" към американците в Персийския залив.

Тръмп не визира конкретно събитие и не предостави подробности. От Белият дом нямаше незабавен коментар. В момента американският 5-ти флот е базиран в Бахрейн.

Малко преди изявлението на Тръмп, Иранската революционна гвардия заяви, че е извела в орбита първия военен спътник на ислямската република. Това потвърди опасението, че Иран реално има тайна космическа програма. Новината предизвика безпокойство сред експертите, които смятат, че тази технологията може да бъде използвана, за да помогне на Иран да разработи междуконтинентални балистични ракети. В момента Иран има ракети с малък и среден обсег на действие.

Генерал Аболфазл Шекарчи, говорител на въоръжените сили на Иран, обвини Тръмп в "тормоз" и заяви, че американският президент трябва да се съсредоточи върху грижата за военните, заразени с коронавирус. Към миналата седмица сред военните на САЩ е имало повече от 2600 потвърдени случая на коронавирус.

Корабите на САЩ и военноморските кораби на иранската гвардия редовно имат пререкания, които американците наричат "непрофесионални". Ескалация на напрежението или огнева стрелба, обаче, са по-скоро рядкост. Техеран разглежда тежкото присъствие на американски сили в района като заплаха за сигурността си.