News thumbnail

Турция е най-враждебната към християнството страна в Европа

Северна Корея отново е на челно място по религиозното преследване в световен мащаб. Това се вижда от наскоро публикувания Световен списък за наблюдение на Open Doors. От европейските страни Турция е най-враждебната към християнството. Натискът върху християните там расте, казват още от Open Doors.

В световен мащаб Турция е на 41-во място. Официално религиозната свобода в страната е защитена със закона. „Това обаче не е реалността, в която християните в Турция живеят.“

Религиозният национализъм поставя християните под все по-голям натиск. Да не си мюсюлманин се възприема като нелоялност и почти предателство. Следователно християнинът не се счита за пълноправен член на турското общество.

Вярващите имат „ограничен достъп до държавна работа и изпитват дискриминация при частната заетост, особено когато работодателите имат връзки с правителството. Тъй като религиозната принадлежност все още се записва в личните карти (понастоящем чрез електронен чип), е лесно да се дискриминират християните - кандидати за работа. През последните години правителството забрани на чуждестранни християни с турски съпрузи и деца да се заселват в страната като жители.“

Обръщането към християнството не е официално забранено, но е нещо, което не се очаква от един „изряден“ турски гражданин.

Според Open Doors обръщането от исляма към християнството е особено трудно за жените. „Ако вярата им бъде разкрита, те могат да претърпят насилие (включително и сексуално) от страна на собствените си семейства и общността, в която живеят. Като цяло, обаче, това е по-често срещано в селските райони.

През последната година натискът върху християните се е увеличил. Не е имало убити християни, но доста църковни сгради са били „повредени, осквернени, превърнати в джамии или нападнати по друг начин“.

От Open Doors апелират за световна молитвена подкрепа за преследваните вярващи в Турция.