News thumbnail

Турция заплашва да превърне емблематичната Света София в джамия

Света София - бившата гръцка православна катедрала от 6ти век и архитектурно чудо на света - може скоро да се превърне в джамия.

Очаква се турски съд да вземе решение на 2ри юли дали емблематичната структура от епохата на Византия да се превърне в джамия по искане на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Построена през 537 г. сл. Хр., катедралата служи като седалище на архиепископа на Константинопол до 1453 г., когато Константинопол е завладян от Османската империя при Мехмет завоевателя. Турският султан наредил църквата да бъде превърната в джамия, а християнските символи в катедралата били унищожени, покрити или заменени с ислямски символи.

Света София остава джамия до 1935 г., когато Мустафа Кемал Ататюрк, първият турски президент и основателят на съвременна Турция, секуларизира структурата, превръщайки я в музей и забранявайки комплекса да се използва като място за поклонение.

Ердоган отдавна иска да промени статуса на комплекса и да го превърне в нов център за ислямско поклонение в Турция. През март пак по искане на Ердоган беше отбелязана 567-мата годишнина от завладяване на Истанбул от османците. Показателна за бъдещите намерения на президента на Турция беше ислямска молитва, посветена именно на Мехмет завоевателя.

Света София обаче е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и промяна в статута трябва да бъде одобрена от Комитета за световно наследство.

Мустафа Дестичи, лидер на Партията на Голямото единство (BBP), заяви пред репортери, че Света София „е символ на завоеванието“.

„Според нас повторното отваряне на Света София, далеч не е просто необходимост и претендиране за символ на завоеванията (на османската империя), а е и въпрос на суверенитет и независимост“, каза Дестичи.

Съединените щати и гръцките православни лидери осъдиха това решение.

„Света София има огромно духовно и културно значение за милиарди вярващи от различни вероизповедания по целия свят“, каза в туитър Сам Браунбек, посланикът на Държавния департамент на САЩ за религиозна свобода.

„Призоваваме турското правителство да запази Света София като обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и да не ограничава достъпността за всички, които биха искали да посетят катедралата като  музей.“

Константинополският патриарх Вартоломей I, Вселенският патриарх на гръцкото православие, каза, че е „натъжен и разтърсен“.