News thumbnail

Турция изгони още 2 американски християнски служители, след като депортира 16 други през тази година

Изглежда в Турция тече официална кампания за „освобождаване“ от чуждестранни християнски служители. Властите в страната са изпратили заповеди за депортиране на още двама американски граждани работещи в християнски организации. 

Най-малко 16 чужденци работещи за християни организации или църкви, са били изгонени от Турция тази година. Последните жертви на антихристиянската кампания на Ердоган са Джой Субашигюлер, която е съпруга на турски пастор, и пастор Зах Балон от църквата „Нова надежда“ в Истанбул.

Министерството на вътрешните работи на Турция заяви пред Subaşıgüller, че разрешението за пребиваване и на двамата е отнето, а на пастор Балон и семейство му, няма да бъде разрешено да се върнат в Турция. Пастора е имал планувано международно пътуване, което е отменил.

Балон отменил полета си и подал жалба, но това вероятно няма да даде резултат, защото подобни жалби са били подавани и от други християни, но са били пренебрегвани или официално отхвърляни.

Мервин Томас от християнската правозащитна организация „Christian Solidarity Worldwide", окачестви изгонването на християни като „дълбоко притеснително“.

„Християните, които искат да изгонят имат цялата необходима правна документация, за да живеят и работят в страната, но въпреки това те са депортирани от правителството, което продължава да се опитва да разрушава християнството, в съответствие с ръководната  политическа линия, според която да си турчин е равно на това да си  мюсюлманин“, казва Томас. „Много лошо е и това, че депортирането може да доведе до разделяне на семейства (като в случая на Джой Субашигюлер).“

Томас призова турското правителство „да не погазва правото на свобода на избор на вероизповедание и убеждения за всички граждани и да прекрати депортирането на християнските служители, които законно пребивават в страната“.

Християнската правозащитна организация „Open Doors“ отбелязва, че мисионерите в Турция са под все по-голяма заплаха и контрол.