News thumbnail

Усилията за „анти-свобода на словото“ напредват в САЩ, но Европа води, като вече налага и онлайн цензурата

Закони срещу речта на омразата вероятно скоро ще бъдат въведени в Америка, обяви висш бюрократ от Европейския съюз във вторник.

Вера Йоурова, официален представител на Европейската комисия, заяви, по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, че САЩ се придвижват една крачка напред в цензурирането на речта на омразата.

„Това, което се квалифицира като реч на омраза трябва да стане част от наказателното право (наказуемо престъпление)“, каза тя.

Имаме нужда от платформи, които да работят с (различните) езици, за да идентифицираме такива случаи“, добави още тя.

По време на панел, озаглавен „Ясната и настояща опасност от дезинформация“, Йоурова изпрати предупреждение до главния изпълнителен директор на Twitter Илон Мъск, че ЕС възнамерява да предприеме репресии срещу компанията.

„Това се отнасят за Twitter, независимо кой го притежава. Мъск не трябва да подценява нашите усилия да държим големите платформи отговорни“.

„Регулаторите вече следят отблизо спазването на приложимите правила за защита на данните, а по - късно тази година ще приложим и Закона за цифровите услуги“, обясни още тя.

Много анализатори предупреждават, че има нарастващо движение срещу свободата на словото както в Епрова, така и в САЩ. За съжаление то е  подкрепяно от много журналисти, академици и политици.

Според „Законът за отговорност за реч на омразата“, собствениците на платформи са длъжни да налагат глоби от 1000 долара на всеки, който използва реч на омраза (термин, който за съжаление не е дефиниран и се използва срещу хора, които свободно изразяват мнение различно от налаганото).

Борбата срещу речта на омразата звучи като добра идея на пръв поглед, но като цяло това реално може да се превърне на параван зад, който да стои забраняване на свободната на словото. Това разбира се предизвиква тревога сред правни учени като Търли.

„На практика сега можем реално да видим ерозия на ценностите на свободата на словото, която е тенденция в страни като Канада, Германия, Обединеното кралство ...“, обяснява той.

По-късно този месец Европейската комисия ще тества прилагането на своя Практически кодекс за дезинформация от 2022 г., съобщава National Review.

Според новия закон Twitter, Google, Tik Tok и Microsoft трябва да поемат конкретни ангажименти за противодействие на онлайн дезинформацията - отново термин, който е слабо дефиниран и реално се използва за цензурирано на мнения различни от всеобщо налаганите.

Според закона „акаунтите на разпространителите на дезинформация“ трябва да бъдат лишавани от парични средства, докладвани (включително на съответните правителства) и дори закривани.