News thumbnail

Ислямска държава заяви, че ще отмъщава на християни след изгарянето на Корана

Ако сте мислили, че терористичната група Ислямска държава е изчезнала, помислете отново. Въпреки военните поражения в Сирия и Ирак, ИД все още има хиляди бойци с 25 прокси групировки по целия свят.

Западните разузнавателни агенции съобщиха, че именно ИД подготвя терористични атаки, след като групировката призова за отмъщение срещу християните. Това се случи, след като датски активист публично изгори Коран в Швеция миналия месец.

След изгарянето на Корана в целия ислямски свят избухнаха протести. Премиерът на Швеция Улф Кристерсон каза, че макар изгарянето да е дълбоко неуважително, това е вид свобода на изразяване и като такова е защитено от закон.

В социалните медии се появиха призиви за отплата. Свещеният за мюсюлманите месец Рамадан започва на 23 -ти март. Миналата година именно през него бяха извършени 42 терористични атаки от Ислямска държава и то само за три дни.

Заплахата от ИД е реална, ето защо разузнавателните агенции са нащрек.

Експертът по сигурността Ерик Карън казва, че в Близкия изток и Азия ИД никога не е изчезвала.

„Те имат приблизително 16 000 бойци на териториите на Ирак и Сирия. Контролират 6 милиона души в този регион. Разполагат и с проксита по целия свят. Говорим вероятно за около 25 военни подразделения в Африка и Европа“, казва Карон.

Според скорошен доклад на ООН заплахата от ИД, в световен мащаб, нараства.